Clubul Regal al Medicilor promoveaza si sustine dezvoltarea, inovatia si cercetarea printr-o serie de sesiuni stiintifice organizate in jurul unei varietati de patologii

6 mai 2014

Invitație de Participare la atelierul de lucru cu tema “Adaptarea lentilelor de contact noi”

Avem placerea de a va invita la atelierul de lucru cu tema  Adaptarea lentilelor de contact moi”  ce va avea loc in data de 31 mai, ora 10.00-15.00, in spitalul Euroclinic, etaj 5. Atelierul de lucru este organizat in parteneriat cu Colegiul Medicilor Bucuresti si este creditat cu 3 puncte EMC. 

Citeste mai multe

28 aprilie 2014

Invitație de Participare la masa rotundă cu tema “Intervenții chirurgicale moderne, minim invazive”

Avem placerea de a va invita la evenimentul dedicat intervențiilor chirurgicale cu tema “Interventii chirurgicale moderne, minim invazive” ce va avea loc in data de 16 mai, ora 16.00, la Casa Universitarilor, str. Dionise Lupu nr. 46, Bucuresti (vis a vis de Rectorat Medicina).

Citeste mai multe

24 aprilie 2014

Clubul Regal al Medicilor susţine pregătirea de specialişti în domeniul chirurgiei minim invazive în ginecologie

Clubul Regal al Medicilor a sustinut participarea unei echipe de medici ginecologi din Reteaua privata de sanatate REGINA MARIA, la cursul „ Advanced Techniques in Operative Gynecological Endoscopy” la institutul IRCAD/EITS din Strasbourg, in perioada 24-26 Martie 2014.”.

Citeste mai multe

2 aprilie 2014

Curs live “Actualitati in artroscopia de umar si genunchi – Tips and tricks”, Spitalul Euroclinic

Reputati specialisti in chirurgia artroscopica din Slovenia si Romania, Dr. Bogdan Ambrozic, Dr. Vlad Predescu si Dr. Ion Bogdan Codorean au sustinut vineri 28.03.2014 in Spitalul Euroclinic un curs live intitulat “Actualitati in artroscopia de umar si genunchi – Tips and tricks”.

Citeste mai multe

1 decembrie 2013

Simpozion medical „Diagnosticul si atitudinea terapeutica in cancerul de san”

Peste 100 de medici specialisti ginecologi, imagisti, endocrinologi, oncologi, anatomopatologi, generalisti si medici de familie au participat la simpozionul cu tema “Diagnosticul si atitudinea terapeutica in cancerul de san” care a avut loc in data de 29 Noiembrie 2013 la Casa Universitarilor. Manifestarea stiintifica a fost organizata de Colegiul Medicilor Romania si Clubul Regal al Medicilor si a fost acreditata EMC.

Citeste mai multe

1 iulie 2013

Workshop live: chirurgie ginecologica-chirurgie vaginala

In perioada iulie-septembrie are loc workshop-ul “Chirurgie ginecologica-chirurgie vaginala”, sub coordonarea Dl. Conf. Univ. Dr. Petre Bratila, acreditat EMC de catre Colegiul Medicilor din România si organizat de catre Clubul Regal al Medicilor

Citeste mai multe

Aceasta sectiune este dedicata activitatii publicistice a membrilor Clubului Regal al Medicilor si, de asemenea, reuneste diverse publicatii importante pe teme medicale

6 mai 2014

Ecografia cu substanta de contrast

Ecografia cu substanta de contrast, metoda imagistica in utilizare de la inceputul anilor 2000 reprezinta astazi o metoda acceptata pentru diagnosticul imagistic si studii interventionale pentru multiple organe si situatii.

Citeste mai multe

16 septembrie 2013

Acces la UpToDate®

Clubul Regal al Medicilor, prin suportul Retelei private de sanatate REGINA MARIA, ofera medicilor acces gratuit la UpToDate®.

Citeste mai multe

Importanta screeningului si a tratamentului minim invaziv in cancerul colorectal

83 de medici specialisti si medici primari au dezbatut managementul eficient in cancerul colorectal, in cadrul atelierului de lucru „Importanta screeningului si a tratamentului minim invaziv in cancerul colorectal”, organizat la jumatatea lunii aprilie de Clubul Regal al Medicilor.

 

In ciuda faptului ca poate fi prevenit, cancerul colorectal este a doua cauza de mortalitate prin cancer in Europa si in Statele Unite ale Americii, dupa cancerul mamar la femei si cancerul pulmonar la barbati. De-a lungul ultimilor 40 de ani, au existat diferente considerabile intre tarile europene in mortalitatea prin cancer colorectal. Potrivit unei analize, bazata pe statisticile Organizatiei Mondiale a Sanatatii si publicata in British Medical Journal in 2015, tarile cu cele mai mari reduceri ale mortalitatii prin cancer colorectal (ex. Austria, Elvetia, Germania, Marea Britanie, Belgia, Cehia, Luxemburg, Irlanda) sunt caracterizate printr-un acces mai bun la screening, in special screening-ul endoscopic, si la serviciile de ingrijire specializata.

 

In Romania, deocamdata, nu exista un program national de screening in cancerul co

lorectal. Recent, ministrul Sanatatii, conf. univ. dr. Patriciu Achimas-Cadariu, a anuntat intentia ca anul acesta sa se  organizeze, din nou, un astfel de program pilot.

 

Atelierul a fost deschis de presedintele Clubului Regal al Medicilor, conf. univ. dr. Dan Ulmeanu, cu o prezentare despre importanta echipei multidisciplinare in tratamentul cancerului colorectal.

 

Dr. Ioana Panazan, medic specialist Gastroenterologie si Chirurgie generala, a explicat metodele de screening ale cancerului colorectal, accentuand faptul ca standardul de aur il reprezinta colonoscopia completa, realizata o data la 10 ani. Conform ghidurilor nationale si europene, se recomanda si sigmoidoscopia, irignografia si colonografia virtuala – fiecare la 5 ani. Referitor la leziunile colorectale mici si dificil de reperat intraoperator, dr. Panazan a explicat ca solutia o reprezinta marcajul (tatuajul) endoscopic – o metoda simpla, eficienta si sigura.

 

Orice persoana, indiferent de factorii de risc, ar trebui sa efectueze colonoscopie incepand cu varsta de 50 de ani. In cazul in care nu se gasesc polipi, se recomanda control la 10 ani si test pentru hemoragii oculte, anual, a explicat dr. Andrei Haidar, medic primar Gastroenterologie, care a sustinut doua prezentari in cadrul atelierului: Polipectomie colonoscopica” si „Supravegherea postpolipectomie a pacientului cu cancer colorectal”.

 

In ceea ce priveste importanta CT si a colonoscopiei virtuale in screeningul cancerului colorectal, dr. Cristina Bilbie, medic primar Radiologie – imagistica medicala, a scos in evidenta faptul ca desi colonografia CT (CTC) este recomandata ca examinare radiologica de prima intentie in diagnosticarea neoplasmului colorectal, “nu este recomandata ca test de prima intentie in programele de screening nationale sau screening individual la pacientii cu antecedente heredo-colaterale pozitive de CRC; CTC poate fi propusa ca examinare de screening individual oferind pacientului informatii adecvate supra caracteristicilor, beneficiilor si riscului  examinarii”.

 

Dr. Petronela Ionescu, medic primar Anatomo-patolog, a pus accentul pe importanta examenului anatomopatologic si a imunohistochimiei in diagnosticarea cancerului colorectal, iar dr. Andreea Alexandru, medic primar Medicina de Laborator, medic specialist Medicina de familie, a detaliat metodele de laborator utilizate in diagnosticarea cancerului colorectal.

 

Cu privire la managementul anestezic perioperator, dr. Camelia Giuroiu, medic primar Anestezie Terapie Intensiva, a precizat ca in prezent nu exista recomandari specifice pentru anestezia sau analgesia pacientilor cu cancer colorectal, iar planul de anestezie si terapie inensiva se bazeaza pe individualitatile pacientilor.

 

Tratamentul minim invaziv in cancerul colorectal

Legat de chirurgia minim invaziva a cancerului de rect, conf. univ. dr. Dan Ulmeanu a punctat faptul ca „laparoscopia este o indicatie corecta si eficienta pentru cancerul colorectal, iar excizia totala a mezorectului trebuie realizata indiferent de calea de acces”.

 

Chirurgia minim invaziva a cancerului de colon stang raspunde la doua mari exigente chirurgicale, si anume obtinerea unui rezultat oncologic optim si a calitatii vietii, a sustinut dr. Bogdan Barta, medic primar Chirurgie generala.

 

In opinia dr. Octavian Arnautu, medic specialist Chirurgie generala, chirurgia minim invaziva in cancerul de colon drept poate fi metoda de electie atunci cand se realizeaza o selectie riguroasa a cazurilor si in centre chirurgicale antrenate in chirurgia laparoscopica.

 

Dr. Valentin Calu, medic primar Chirurgie generala, medic specialist Chirurgie toracica, a vorbit despre chirurgia formelor avansate de cancer colorectal, aparute din cauza diagnosticarii tardive. Stadiile avansate prezinta risc crescut de complicatii si determina scaderea calitatii vietii, cresterea costurilor aferente ingrijirii si o rata a mortalitatii crescuta.

 

O parte importanta a managementului cancerului colorectal o reprezinta Enhanced Recovery After Surgery (ERAS), a sustinut dr. Ani Rahimian, medic specialist Atenstezie Terapie Intensiva. Scopul este de a standardiza si optimiza ingrijirile medicale perioperatorii, a atenua raspunsul la stresul operator, scade durata spitalizarii si grabeste reluarea vietii normale.

 

Atelierul s-a incheiat cu prezentarea dr. Cristian Gal, medic specialist Oncologie medicala, despre tratamentul personalizat al cancerului colorectal, care a castigat tot mai mult teren. Noile terapii specifice demonstreaza continuu eficacitatea tratamentului in cancerul colorectal, a conchis dr. Cristian Gal.

Deveniti membri

Cu scopul de a contribui la dezvoltarea complexitatii actului medical, Clubul Regal al Medicilor sustine si recompenseaza evolutia membrilor sai.

Impartasim aceleasi valori si aceeasi pasiune.