Importanta screeningului si a tratamentului minim invaziv in cancerul colorectal

83 de medici specialisti si medici primari au dezbatut managementul eficient in cancerul colorectal, in cadrul atelierului de lucru „Importanta screeningului si a tratamentului minim invaziv in cancerul colorectal”, organizat la jumatatea lunii aprilie de Clubul Regal al Medicilor.

 

In ciuda faptului ca poate fi prevenit, cancerul colorectal este a doua cauza de mortalitate prin cancer in Europa si in Statele Unite ale Americii, dupa cancerul mamar la femei si cancerul pulmonar la barbati. De-a lungul ultimilor 40 de ani, au existat diferente considerabile intre tarile europene in mortalitatea prin cancer colorectal. Potrivit unei analize, bazata pe statisticile Organizatiei Mondiale a Sanatatii si publicata in British Medical Journal in 2015, tarile cu cele mai mari reduceri ale mortalitatii prin cancer colorectal (ex. Austria, Elvetia, Germania, Marea Britanie, Belgia, Cehia, Luxemburg, Irlanda) sunt caracterizate printr-un acces mai bun la screening, in special screening-ul endoscopic, si la serviciile de ingrijire specializata.

 

In Romania, deocamdata, nu exista un program national de screening in cancerul co

lorectal. Recent, ministrul Sanatatii, conf. univ. dr. Patriciu Achimas-Cadariu, a anuntat intentia ca anul acesta sa se  organizeze, din nou, un astfel de program pilot.

 

Atelierul a fost deschis de presedintele Clubului Regal al Medicilor, conf. univ. dr. Dan Ulmeanu, cu o prezentare despre importanta echipei multidisciplinare in tratamentul cancerului colorectal.

 

Dr. Ioana Panazan, medic specialist Gastroenterologie si Chirurgie generala, a explicat metodele de screening ale cancerului colorectal, accentuand faptul ca standardul de aur il reprezinta colonoscopia completa, realizata o data la 10 ani. Conform ghidurilor nationale si europene, se recomanda si sigmoidoscopia, irignografia si colonografia virtuala – fiecare la 5 ani. Referitor la leziunile colorectale mici si dificil de reperat intraoperator, dr. Panazan a explicat ca solutia o reprezinta marcajul (tatuajul) endoscopic – o metoda simpla, eficienta si sigura.

 

Orice persoana, indiferent de factorii de risc, ar trebui sa efectueze colonoscopie incepand cu varsta de 50 de ani. In cazul in care nu se gasesc polipi, se recomanda control la 10 ani si test pentru hemoragii oculte, anual, a explicat dr. Andrei Haidar, medic primar Gastroenterologie, care a sustinut doua prezentari in cadrul atelierului: Polipectomie colonoscopica” si „Supravegherea postpolipectomie a pacientului cu cancer colorectal”.

 

In ceea ce priveste importanta CT si a colonoscopiei virtuale in screeningul cancerului colorectal, dr. Cristina Bilbie, medic primar Radiologie – imagistica medicala, a scos in evidenta faptul ca desi colonografia CT (CTC) este recomandata ca examinare radiologica de prima intentie in diagnosticarea neoplasmului colorectal, “nu este recomandata ca test de prima intentie in programele de screening nationale sau screening individual la pacientii cu antecedente heredo-colaterale pozitive de CRC; CTC poate fi propusa ca examinare de screening individual oferind pacientului informatii adecvate supra caracteristicilor, beneficiilor si riscului  examinarii”.

 

Dr. Petronela Ionescu, medic primar Anatomo-patolog, a pus accentul pe importanta examenului anatomopatologic si a imunohistochimiei in diagnosticarea cancerului colorectal, iar dr. Andreea Alexandru, medic primar Medicina de Laborator, medic specialist Medicina de familie, a detaliat metodele de laborator utilizate in diagnosticarea cancerului colorectal.

 

Cu privire la managementul anestezic perioperator, dr. Camelia Giuroiu, medic primar Anestezie Terapie Intensiva, a precizat ca in prezent nu exista recomandari specifice pentru anestezia sau analgesia pacientilor cu cancer colorectal, iar planul de anestezie si terapie inensiva se bazeaza pe individualitatile pacientilor.

 

Tratamentul minim invaziv in cancerul colorectal

Legat de chirurgia minim invaziva a cancerului de rect, conf. univ. dr. Dan Ulmeanu a punctat faptul ca „laparoscopia este o indicatie corecta si eficienta pentru cancerul colorectal, iar excizia totala a mezorectului trebuie realizata indiferent de calea de acces”.

 

Chirurgia minim invaziva a cancerului de colon stang raspunde la doua mari exigente chirurgicale, si anume obtinerea unui rezultat oncologic optim si a calitatii vietii, a sustinut dr. Bogdan Barta, medic primar Chirurgie generala.

 

In opinia dr. Octavian Arnautu, medic specialist Chirurgie generala, chirurgia minim invaziva in cancerul de colon drept poate fi metoda de electie atunci cand se realizeaza o selectie riguroasa a cazurilor si in centre chirurgicale antrenate in chirurgia laparoscopica.

 

Dr. Valentin Calu, medic primar Chirurgie generala, medic specialist Chirurgie toracica, a vorbit despre chirurgia formelor avansate de cancer colorectal, aparute din cauza diagnosticarii tardive. Stadiile avansate prezinta risc crescut de complicatii si determina scaderea calitatii vietii, cresterea costurilor aferente ingrijirii si o rata a mortalitatii crescuta.

 

O parte importanta a managementului cancerului colorectal o reprezinta Enhanced Recovery After Surgery (ERAS), a sustinut dr. Ani Rahimian, medic specialist Atenstezie Terapie Intensiva. Scopul este de a standardiza si optimiza ingrijirile medicale perioperatorii, a atenua raspunsul la stresul operator, scade durata spitalizarii si grabeste reluarea vietii normale.

 

Atelierul s-a incheiat cu prezentarea dr. Cristian Gal, medic specialist Oncologie medicala, despre tratamentul personalizat al cancerului colorectal, care a castigat tot mai mult teren. Noile terapii specifice demonstreaza continuu eficacitatea tratamentului in cancerul colorectal, a conchis dr. Cristian Gal.

Deveniti membri

Cu scopul de a contribui la dezvoltarea complexitatii actului medical, Clubul Regal al Medicilor sustine si recompenseaza evolutia membrilor sai.

Impartasim aceleasi valori si aceeasi pasiune.